China, înainte de orice

Știu că în aceste zile bugetul de stat, acciza la carburanți sau disputa dintre Premier și Președinte sunt teme extrem de fierbinți. Eu aș vrea însă, să readuc în atenția dumneavoastră importanța parteneriatului cu China.
Cred că materializarea, măcar a jumătate din proiectele luate în discuție cu ocazia vizitei istorice a premierului Li Keqiang la București, poate produce efecte mai benefice pentru economie decât orice acord cu FMI, poate rezolva și problema bugetului și dilemele Președintelui legate de acciza la carburanți.
Bineînțeles că acum vor sări ca arși cei care consideră că Beijingul se află în “zona gri” și nu ar fi prea frecventabil. Țin să le reamintesc acestora că, în ultimii șapte ani, China a investit aproape 124 de miliarde de dolari și a încheiat peste 1.500 de contracte cu țări din UE, cu SUA, cu Canada și cu Australia. Mai mult, între 2011 și 2013, companiile chinezești au investit peste 1,6 miliarde de dolari în Franța, Germania și Marea Britanie. Cred că orice alt argument pro China este de prisos.
Prin urmare, l-aș sfătui pe premierul Ponta să aibă ca obiectiv de grad zero implementarea proiectelor pe care le-a discutat cu delegația chineză care a fost la București la sfârșit de noiembrie 2013. Nu există misiune mai importantă pentru acest Guvern decât aceea de a vedea banii chinezilor injectați în economia românească. Sper ca toate memorandumurile semnate la București să nu sfârșească, prin buna tradiție românescă, la fel ca toate proiectele desenate de-a lungul timpului de politicienii români. Adică la coșul de gunoi al istoriei post-decembriste. Spun asta, întrucât dacă ar fi fost se ne luăm după toate proiectele și promisiunile guvernanților din ultimii 23 de ani, România ar fi trebuit să fie acum o Elveție a Estului. Din păcate, suntem la marginea Europei din toate punctele de vedere.
Așadar, domnule Victor Ponta, lăsați-l în pace pe Președintele Băsescu. Miza conflictului cu dumnealui este insignifiantă în comparație cu șansa uriașă pe care o aveți în față. Dacă veți rata “proiectul China”, istoria nu vă va ierta.Chénggōng!
Facebook Twitter Linkedin Pinterest Email

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Captcha Captcha Reload

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>